Natuurfotograaf en activist Pie Aerts gooide in 2017 het roer om. Hij nam afscheid van zijn veeleisende kantoorbaan om zijn hart voor fotografie te volgen. “Fotograferen was altijd al mijn passie, maar ik durfde eerder nooit de stap te nemen. Ik was klaar met het continu moeten groeien en presteren op kantoor. Die rat race en bijbehorende instelling past, naar mijn mening, niet meer in deze tijdsgeest. Ik raakte er vervreemd van, en was op zoek naar zingeving”, aldus Pie.

Duurzaamheid en een bewuster leven leiden staan bij Pie en Jessica Wintz – zijn vriendin – dus hoog in het vaandel: van voeding en reizen tot, uiteraard, interieur. Samen met Kave Home heeft het stel hun dakterras, hartje Amsterdam, omgetoverd tot dé hotspot van de hoofdstad. Kave Home ging in gesprek met dit inspirerende koppel. Lees en kijk je mee?

Een sprong in het diepe

Pie en Jessica besloten anno 2017 allebei hun baan op te zeggen, waarna ze tweeënhalf jaar lang samen op reis zijn gegaan. Tijdens die reis kreeg Pie’s eerste fotografieboek, Tales from the roads less traveled, vorm. Hierin portretteert hij – van de Andes tot Nepal – op adembenemende wijze twintig van de meest afgelegen volkeren en plekken ter wereld. Een zoektocht naar wat we in de westerse wereld van deze mensen kunnen leren. Hoe Pie zijn fotografiewerk omschrijft? Hij werkt op het snijvlak tussen mens, dier en natuur, en is op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Waarom raken wij in toenemende mate vervreemd van onze natuurlijke leefomgeving, en van elkaar?’ Al hun reizen, en het leren kennen van uiteenlopende culturen, hadden én hebben grote impact op hun manier van leven.

“Ik verdien nu misschien veel minder geld, maar het gevoel van vrijheid is onbeschrijflijk”

foto1_rooftop.jpg

De stijl van jullie huis in Amsterdam

“Avontuur is geweldig, maar voor mij persoonlijk is het mooiste van op reis gaan weer thuiskomen”, stelt Pie. “En dat voel je in ons huis. Het is er warm en geborgen. Dat vinden we beiden heel belangrijk. Je moet graag in je eigen huis willen vertoeven. Één stijl? Dat vind ik lastig te zeggen. Het is een mix, denk ik.” Jessica vult aan: “Ons huis heeft veel karakter, met aardse tinten, hout en persoonlijke items vol herinneringen.”

Op al hun reizen nemen Pie en Jessica waardevolle spullen mee naar huis, van kunst en kleine objecten tot boeken. Hun huis is in feite een klein museum vol herinneringen. “We gaan wat betreft meubels het liefst voor vintage, om items een tweede leven te geven, en op uitzondering schaffen we nieuwe items aan, zoals in dit geval in samenwerking met Kave Home. Van Kave Home en hun verhaal waren we direct gecharmeerd – met in het bijzonder de outdoor-collectie. In die markt zie je namelijk nog weinig verbetering in duurzaamheid. Want waar komt je hout vandaan? Gebruik je zo min mogelijk plastic? Wat is het verhaal? Kave Home draagt haar duurzame essentie echt uit en zijn hierin pioniers: dat vind ik heel mooi en stoer”, aldus Pie.

foto_rooftop.jpg

Favoriete plek in huis

“Dat is voor ons allebei het dakterras – helemaal nu het is opgeknapt met Kave Home. We wonen inmiddels 10 jaar in Amsterdam, en tot nu hebben we niet echt een ‘buiten’ gehad. Sinds de lockdown brachten we significant meer tijd thuis door. Dan kijk je toch wel anders naar je huis. We wilden een dakterras bouwen, en dus een eigen, fijne buitenruimte creëren. Dat is gelukt! Enne, de horeca en terrassen in de stad kunnen wel weer opengaan; wij zitten héérlijk op ons eigen dakterras, samen met ons pasgeboren dochtertje. Daar komen we niet snel vanaf.”

Favoriete item in huis

“Ik vind de Geralda-stoel prachtig. Deze is gemaakt van duurzaam acaciahout en handgeweven rotan”, vertelt Jessica. Pie’s favoriet is absoluut de Flaviina-hoekbank. “Ik vind het echt een heerlijke bank. En – helemaal voor het outdoor-segment – is de prijs voor deze bovendien duurzame bank écht goed te doen”, aldus Pie.
Maar als je Pie vraagt naar zijn meest dierbare bezit in huis, is dat toch zijn fotoboekencollectie. “We hebben sinds kort ook een vintage ‘drukkerijkast’, waar ik al mijn prints in kan opbergen.”

“Ik vind de Geralda-stoel prachtig. Deze is gemaakt van duurzaam acaciahout en handgeweven rotan”

foto3_rooftop.jpg

Kave Cares: duurzame productie en materialen

Duurzaamheid is één van Kave Home’s meest belangrijke waarden – van de materialen tot de productieprocessen. Voor het dakterras van Pie en Jessica zijn dan ook enkel sustainable items gebruikt.

“Ik vind het persoonlijk belangrijk dat je probeert zoveel mogelijk meubels een tweede leven te geven”, vertelt Pie. “En dat doet Kave Home. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat, als een meubel beschadigd raakt, Kave Home voorstelt om de onderdelen te vervangen in plaats van het gehele item. Zelf had ik er niet bij stilgestaan dat je in een tafel één latje kan verwisselen. Bijna elk ander bedrijf zou zeggen: we sturen een nieuwe tafel op. Ik denk dat die denkwijze heel typisch is voor Kave.”

Toekomstdromen

De ultieme droom van Jessica en Pie is om ooit een kleinschalige bed & breakfast op te zetten – wellicht in het buitenland. “En dan het liefst middenin de natuur, of aan het strand bijvoorbeeld”, vertelt Jessica. “In de toekomst hopen we, samen met ons gezin, geografisch meer vrijheid te creëren, de natuur in te trekken en nog minimalistischer te leven”, vertelt Pie tot slot.

Prints for Wildlife

Corona vond plaats en vrijwel overnight was Pie al zijn fotografieklussen kwijt. “In 2020 zou ik veel vrije tijd hebben – dat was snel duidelijk. Ik voelde sterk de noodzaak om, na er jarenlang te hebben gewerkt, iets terug te doen voor Afrika. Het plotselinge verdwijnen van toerisme door corona had namelijk een grote impact op het leven van miljoenen mensen. En dat op plekken waar geen enkel (sociaal) vangnet bestaat. Werkeloosheidscijfers schoten omhoog, en mensen gingen op zoek naar alternatieve manieren van inkomsten. Met als resultaat een toename in onder meer illegale houtkap en stroperij. De impact op Afrika en zijn natuur was én is dus enorm”, vertelt Pie. Hij legt uit dat als alleen al één ranger zijn baan kwijtraakt, een familie van 20 tot 30 man zonder eten kan komen te zitten. Zodoende richtte hij, samen met medefotograaf Marion Payr, Prints for Wildlife op – een fundraiser waarbij een grootse verzameling van natuurfotografen zijn of haar prints verkoopt. De opbrengsten gaan voor 100% naar African Parks. Deze organisatie steunt de Afrikaanse bevolking in zeer kwetsbare gebieden, in 21 parken in 11 Afrikaanse landen. Hun methode? People first. “Omdat als zíj veilig zijn, ze de waarde van natuurbescherming gaan begrijpen. Ik geloof erg in dit gedachtegoed”, vertelt Pie. Met Prints for Wildlife hebben ze destijds in vier weken maar liefst 660.000 dollar opgehaald. Op 11 juli 2021 gaat de tweede editie van start: hierbij is het streefbedrag één miljoen.

4 sierpnia 2021 09:00
Ładowanie...